tisdag 31 juli 2012

Slutet på semestern

Väl hemma från Trondheim så tog jag dottern med ut till familjens sommarhus i Stockholms skärgård.
Årets sommar har väl inte varit vad vi i folkmun brukar kalla en "kanonsommar", men för bär och svamp verkar det ha varit bra.
Blåbär hänger i klasar på riset, massor med smultron i dikena och man behöver inte gå många meter in i skogen för att hitta kantareller.
När det är såhär vaknar mormor ekorre i mig. Jag vill bara gå omkring och plocka i det oändliga. Frysa, koka sylt och steka.
Lillfisan får många timmars lek bland blåbärsrisen.

söndag 29 juli 2012

Efter 4,5 år

Jag är tillbaka i Trondheim efter 4,5 år. Det är en märklig känsla att gå längs mina favoritgator igen, att höra språket och inse att jag fortfarande förstår den rotvälska till norska de pratar här. Jag har förändrats och ser samma saker med nya ögon. De fantastiska små butiker med designsaker som är så roliga och fina. Jag återkommer med bilder.
Nu sitter jag vid nidälven, laxen slår i vattnet och det är fantastiskt härligt och stilla!

Sött som socker och rosa

Samtidigt som allt här i Tronheim är det samma som för 4 år sedan så ha mycket förändrats. Restauranger har slagit igen, bytt namn. Butiker har flyttat och nya butiker och cafeer har öppnat. Jag och min väninnan promenerade längs den lilla gatan där det ligger en fantastisk chokladbutik och vägg i vägg ligger en godis/leksksbutik med... Låt oss säga lite mer vuxna varor. Men när vi passerat den blev värden plötsligt rosa chabby chick och lantlig. Den nya hot spoten för de sötsugna i Trondheim. Ett cupcacecafe. Underbara cupcaces och paketerat i rosa och pastell. Man blev glad av att gå in där och ännu gladare av att äta det som bakats.

Design i Trondheim

Jag hittade en fantastisk liten butik (det finns fler) i en fantastisk stadsdel som heter Bakklandet. Det är ett gammalt område som historiskt inte tillhörde de fina kvarteren. Men nu är det ett pittoreskt bostadsområde med mysiga små café, gallerier, design och antikaffärer. Jag hittade en affär som hade jättefina saker. Särskillt tre föremål fångade min uppmärksamhet. En lien virkad hatt, en klänning med ett liv av mormorsrutor och en sittpuff tillverkad av ett gammalt zinkkärl.
Dessutom hittade jag två helt fantastiska tavlor på toa (!) på ett kafé. Tyvärr var de inte till salu.