måndag 18 juli 2011

Gatukontoret gillar inte barn?

Växjö kommun har tagit fram ett program för kommunens lekplatser. Det programmet ska hjälpa de ansvariga att se till så att stadens lekplatser håller bra kavlitet och säkerhet. I sammanfattningen till detta dokument står att läsa att "En rad övergripande krav kan ställas på kommunens lekplatser, dels vad gäller utforming, dels vad gäller placering: De ska hålla en väldefinierad säkerhetsstandard.".

Just det här med säkerhetsstandard har jag hakat upp mig på lite. Inte långt ifrån min svärmor, som bor i kommunen, finns det en liten lekpark. Lekparken har en gungställning, en fin klätterställning med rutschkana och det finns tonvis med sand att äta och gräva. Den lilla lekparken är placerad mellan två återvändsgator där det finns en vändzon i slutet på varje gata. En asfalterad gångväg sammanbinder vändzonerna och på ena sidan står en betongplint och på andra sidan är det ett trästängsel. Båda vägarna har ordentlig skyltning att det är återvändsgator, så om detta borde det inte råda någon tvivel. Det är också väl skyltat vid båda vändzonerna att den lilla asfalterade stumpen är gång- och cykelväg.

Men ändå uppstår det problem. Det hela verkar ha börjat med att sopgubbarna verkade tycka att det var jobbigt att vända sopbilen vid vändzonen. Så istället så ringde de sin polare på gatukontoret som väldigt snällt och hyggligt kom och flyttade betongplinten. Eftersom trästängslet på den andra sidan har en mycket generös öppning så gjorde detta att nu kunde sopbilen köra rakt över lekplatsen istället för att behöva vända och köra runt. Fiffigt va? När andra plattnackar i området såg att sopgubbarna körde över lekplatsen så började de också göra det. Inte nog med det, de sa åt sina polare och hantverkare att det var heeelt ok att köra över lekplatsen så de slapp köra den "långa" vägen runt. Jag menar, det är ju jobbigt att åka bil några extra 100 meter, eller hur?

Flera grannar runt denna lekplats, bland annat kära svärmor, har flertalet gånger påtalat detta problem för både polis och gatukontor. Detta resulterade i att en av de privatpersoner som använde lekplatsen som sin personliga genomfart blev polisanmäld. Det fick ju denna att sluta med sitt buskörande men tyvärr verkar det som om frun i familjen ändå tycker att polis och andra grannar har fel i sin sak. Hon fortsätter att köra över lekplatsen. Trots flera pårigningar från grannarna till både polis och gatukontor så fortsätter sopgubbarna att köra över lekplatsen. Polisen är vänlig vid dessa samtal, men det verkar inte hända särskilt mycket. Ringer man kommunen så bollar de runt samtalet, men absolut inte till de personer som har något med saken att göra. Det är ingen på kommunen som verkar tycka att det är viktigt att se till så att INGEN kan köra bil över lekplatsen.

Kommunen har gjort storsatsningar i det kanske inte så attraktiva Arabyområdet. Där har de fläskat på med ny sportarena, en helt fantastisk park och fotbollsplaner. Eftersom jag inte bor här i Växjö så vet jag inte hur snacket har gått, men jag kan tänka mig att man slår sig rättså mycket för bröstet för att man fräschar upp i ett område som en del ser som tvivelaktigt. Det är ju super att man gör dessa satsningar. Men de stora orden om säkerhet i komunens lekplatsprogram innefattar tydligen inte det mer välmående Hovshaga. Jag menar, det är väl klart att folk i villa ska kunna köra på gångvägar som de behagar? Vad gör att man tycker att det är okej att utsätta barn för potentiell livsfara när de är och leker på en plats där de borde vara trygga? Tydligen är det viktigt med barnens säkerhet i Araby, men inte i Hovshaga.

Varför är man så förbannat slö på kommunen så man inte sätter upp en ordentlig avgränsning till gångvägen, en som inte går att flytta med en gaffeltruck? Pengar finns det ju bevisligen och hur mycket kostar egentligen ett gunnebostängsel med en smal öppning? Det vore väl smidigt? Gång- och cykeltrafikanter kan passera men ska man köra bil får man räkna med repor i lacken på den fina Audin. Enligt mig så lever man inte upp till sitt fina lekplatsprogram och detta har påtalts för kommunen flera gånger. Varför görs inget? Vill man att barn ska bli skadade och i värsta fall dödade innan man orkar bry sig?

Förresten, det är lekplatsen i slutet på Decembervägen jag pratar om.

Note: Lekplatsen/gångvägen är fixad.

Inga kommentarer: