Mina små goda

Det här receptet passar så bra nu till julen. Det är egentligen lite märkligt att de tider på året då man gör eget godis är jul och påsk. Undra varför egentligen? Jag menar, gör man godiset själv så har man ju alla chanser i hela världen att göra ekologiskt-utan-läskiga-tillsatser-godis. Med tanke på prettomentaliteten och hälsofaschismen som råder i vårt sammhälle så är det märkligt att man inte ser sånt här mer.

Det här är, i min familj, ett klassiskt recept. Det är min pappa som alltid har varit ansvarig för att det kokas denna kola men i själva verket är det hans syster, min faster, som är grundaren av receptet. Min faster är för övrigt en ikon när det gäller att sätta samman fantastiska måltider och bjudningar. Fattas bara annat med en make som är jägare med egna marker...

Fasters chokladkola
 
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
½ dl cacao
stooooor klick smör
 
Lägg allt i en kastrull och låt blandningen smälta ihop och börja koka på låg värme. Rör inte i smeten innan den har börjat koka ordentligt. Höj sedan temperaturen och låt kolasmeten småputtra upp till mellan 122-130 grader (mjukt kulprov). Passa på att klä en form med bakplåtspapper, jag brukar använda en 2 liters avlång bakform. Jag brukar köra den till 123 grader och då blir kolan, vid rumstemperatur, mjuk och lite "tuggig" men inte så att den känns jobbig att tugga.
 
När kolasmeten har nått upp till rätt temperatur så ska man röra i en stor klick smör. Jag brukar vara så fräck att jag tar i så mycket att kolasmeten blir mättad med smör. Dvs att det smälta smöret inte går in i smeten mer. Sen häller man upp kolasmeten i formen och låter den stelna. Jag brukar efter ett tag ställa in den i kylskåpet någon timme eller så så att den hårdnar lite till. Det blir lättare med hanteringen då när man ska slå in kolan.
 
Sen är det bara att stjälpa upp kolan på en skärbräda och dela kolan i lagom stora bitar (jag kör ca 1,5x1,5 cm. I den formen jag använder blir det väldigt bra tjocklek på kolan så större bitar behövs inte) och slå sen in dem i smörgåspapper eller cellofan.

Inga kommentarer: