lördag 28 maj 2011

Kvinnliga nätverk

För någon vecka sedan var jag på en lunch som det kvinnliga nätverket på företaget bjöd in till. Det var rasande trevlig att omges av bara kvinnliga kollegor i en branch där 99% är män (lätt överdrift men ni fattar läget). Det här nätverket är förhållandevis nystartat och det stora syftet är att lyfta fram tjejer som är intresserade av en karriär som ledare inom företaget.

Lite överallt poppar alla dessa kvinnliga nätverk upp, stora som små och ofta i anknytning till yrken eller branscher som är tämligen mansdominerade. Jag har hört killar som knotar över dessa nätverk och vill hävda sin "rätt" att vara med. Andra gör sitt bästa för att förlöjliga syftet med dessa nätverk. På ett sätt kan jag hålla med killarna, det är ju egentligen löjligt att behovet av dessa nätverk finns. I ett kommentators fält till en artikel på DN.se såg jag kommentaren "om tjejerna vill konkurrera om chefsjobben får dom göra det på samma villkor som killarna". Jag återkommer till den kommentaren lite senare.

Jo, varför behövs de här nätverken då? De behövs för att även en kvinnlig chef behöver stöd från likar. Det behöver också den kvinnliga ingenjören som har svårt att få sin kompetens tagen på allvar. Även den kvinnliga projektledaren som på möten blir utsatt för diverse härskartekniker kan behöva råd och stöd från någon som förstår hennes situation. Men, behöver inte killarna det då? Jo, självklart! Men killarna får det redan eftersom merparten inom dessa områden är just män. Killarna har sina nätverk runt fikabordet, när de går på lunch och i kontorslandskapen. En kvinna har inte det på samma sätt. Råkar man dessutom befinna sig inom ett "traditionellt manligt" område så kan man vara lite extra utsatt.

Men varför "kan" då kvinnorna inte konkurrera på männens villkor? Vad är det som gör att männens villkor absolut inte fungerar för en kvinna? Vad ÄR männens villkor?
Är det att alltid vara tillgänglig och konstant kunna/vilja arbeta mellan 60 och 80 timmar i veckan? Är det att aldrig hinna träffa sina barn i veckorna innan de gått och lagt sig för natten? Är det att ofta vara på tjänsteresor med många övernattningar? För om det är det som är villkoren så förstår jag faktiskt inte att det finns män som ställer upp på det. Men bevisligen så finns det män som tycker att det är ett acceptabelt pris att betala för makt och pengar. Det är kanske dessutom så att det är det som krävs för att driva ett multinationellt företag med vinst. Total dedikation och åsidosättande av den egna familjen och det egna jaget.

Varför är det då så få kvinnor som ställer upp på dessa villkor? Om det är ok för männen så varför inte för kvinnor? Jag har en teori. Det finns en massa män som lever med kvinnor som är hängivna rollen som fru och mamma. Hur många kvinnor lever med män som är totalt hängivna rollen av man och pappa? Tro nu inte att jag inte tror att det finns hängivna fäder och äkta män där ute. Men hur många män finns det som utan att gnälla skulle sköta all markservice i hemmet, ha totalt ansvar för barnen och ständigt stå i skuggan av sin framgångsrika fru, år ut och år in? Jag är ledsen grabbar, men jag tippar på att ni inte är särskillt många. Det gör ju att det blir väldigt svårt för en kvinna att arbeta 60 till 80 timmar i veckan samtidigt som hon ska vara en fantastisk kvinna, maka och mamma. Det går liksom inte. Om hon inte har lyckats slå klorna i en av de få männen som är supernöjd med att gå hemma och vara familjens projektledare, medans hon projektleder världen.

Inga kommentarer: