måndag 4 juli 2011

Ove och Kjelle i trafiken

För den som inte vet vem Ove och Kjell är (och vill veta) följ länken och läs den eminenta Fredrik Backmans blogg.

Jag vill bara säga att jag börjar bli heligt trött på dessa rikspuckon! Ok, Ove är inte så farlig, honom kan man mest skratta lite åt, men Kjelle... Alla helig ting ge mig styrka.

Jag kör bil rätt så ofta nuförtiden. Det blir minst 8 mil om dagen och där större delen av den sträckan avverkas på E4:an mellan Stockholm och Södertälje. Ove är oftast rolig, men han kan muppa sig lite. Oftast inte på ett farligt sätt utan lite mer i stil med att ligga och sölkorva sig i mittfilen. När du sen försöker köra om i ytterfilen gasar han på utav bara helvete. Om man då inte använder faktumet att man har en liten bil med en, för bilens storlek, kaxig motor och fräser om innan hans SAAB 900 har hunnit axa så kan man ge sig på att den sekund du avbryter omkörning och lägger dig bakom Ove igen så kommer han ofelbart att bromsa in och börja sölkorva sig igen. Enligt Ove är inte motorvägen en racerbana! Nä, det har han rätt i! Å andra sidan FÅR man köra 70 på en 70-väg och det är sällan nödvändigt att köra 60 i mittenfilen mitt i sommaren.

Sen har vi ju Kjell. Eller Kjelle som jag väljer att kalla honom. Kjelle kör ofta Audi, BMW, Wolkswagen (gärna passat) och även ibland SAAB (!). Kjelle tycker att alla andra kör som arslen och framförallt så ska fruntimmer inte sitta bakom en ratt. Han är  helt oförmögen att hålla en hastighetsbegränsning och har inga problem att damma förbi förskolan i 60 km/h där det är en 30 sträcka.

Kjelle är också killen som på ett livsfarligt sätt kryssar mellan filerna på motorvägen. Att hålla avstånd till andra bilar är ju helt onödigt enligt Kjelle. Det är ju inget farligt som kan hända på en motorväg och HAN är ju en sån duktigt och van förare så för honom är det ju inga problem. Ja, du gissade rätt. Det är även Kjell som ligger 1 meter bakom dig när ni kör i 120 och blinkar irriterat med helljusen. Sen när du får en lucka för att lägga dig i en innre fil så håller du på att smälla med honom för då har han redan svängt in i den filen, precis framför nosen på den bilen du försökte ge lite schysst avstånd till, och är på väg om dig på insidan. Kjelle har oftast jäääävligt bråttom när han kör bil.

Det är även Kjell du ser svischa förbi i vänsterfilen när det är lite kövarning i högerfilen. Du vet att vänsterfilen svänger av några hundra meter fram så därför har du planerat din körning och får köra lite långsammare. Vad du inte visste var att anledning till inbromsningen i högerfilen är alla jävla Kjelle som ska köra fort som fan i vänsterfilen för att i sista sekunt tvärställa bilen över båda körfälten för han ska ju in i höger filen.

Jag hade närkontakt med en Kjelle häromdagen. Jag kunde verkligen inte låta bli att Ove-muppa mig mot honom lite. När man ska upp på E4:an från där jag bor är det en rondell och efter den är det en kort liten vägstump på högst 30 meter. Sen svänger man upp på motorvägen. Fram tills man har svängt upp på motorvägen så är det enfiligt men motorvägspåfarten delar sig och blir tvåfilig. Nåväl, jag kör mot rondellen en morgon och kommer bakom en vit skåpbil som kör ovanligt långsamt för att vara en hantverkarbil. Jag noterade varningstriangeln för gasflaskor på bilen och tänkte för mig själv att nu är det någon som har jääävligt roligt med den stackars sommarjobbaren som fått köra bilen idag. Samtidigt märker jag en svart Audi (vilken överraskning!) bakom mig som börjar ligga väldigt nära och känns väldigt ryckig och hetsig i sitt körsätt.

Precis när vi har kommit igenom rondellen märker jag att den här pajasen (jag kan bara förmoda att han hette Kjell) försöker köra om mig på insidan på 30 meter. Jag måste ge honom att han var väldigt tapper när han försökte preja in sig mellan mig och skåpbilen men då var jag tvungen att Ove-muppa mig och inte släppa in honom så han fick stå där med sin breställda bil. Så fort vi kommit in på motorvägspåfarten var det ju inga problem att dra om och ifrån skåpbilen och av den svarta Audin såg jag inget.

Men här känner jag att, hur orkar man hålla på och hetsa på det där sättet? Göra en superkorkad move ett par meter innan det blir tvåfiligt. Alltså, hur smart är man då? Är det verkligen ok att låta primalhjärnan ta över och köra bilen till jobbet? Eller är det så att man har någon lättare utvecklingsstörning som gör att man har svårt att se potentiellt korkade och farliga situationer? Om så är fallet, hur fasiken fick man körkort? Visst, just den här situationen var inte särskillt farlig och vi var i princip ensamma på vägen och vi körde i kanske 20 km/h, Kjelle i 40 km/h när han försökte köra om mig. Så såååå farligt var det inte, men det är själva beteendet jag blir irriterade på. Att man så lättvindigt bortser från trafikregler och ett säkert körsätt. Att man utan att fundera sätter andra männsikor i potentiellt livsfarliga situationer. Bara för att man vill komma först.

Det som egentilgen upprör mig mest är att en vacker dag kommer det vara en Kjell som ser till att jag inte kommer hem från jobbet. Det kommer inte vara mitt fel, hela olyckan kommer helt och hållet vara orsakad av hans vårdslösa körnade. Eller så kommer det vara en Kjelle som kommer dammandes utanför min dotters skola och ser henne inte när hon är på övergångsstället för att gå hem... Jag har bara en fråga till Kjelle: Är du verkligen beredd att ha mitt barns liv på ditt samvete resten av ditt liv? Är du beredd att leva med vetskapen att en liten flicka får växa upp utan sin mamma för att du skulle tjäna 2 minuter på vägen hem? Är du det? Va? VA?!

1 kommentar:

Anonym sa...

har du gått i idé? mera inlägg :D