måndag 17 december 2012

Månadens Pyssel - December och vinterfest

Nu verkar det som om min pysseltorka är över. Jag har kommit igång med lite andra projekt nu när jag inte får virka. På tal om det, handen har blivit bättre men inte bra, så jag håller mig ifrån virkandet fram till nyår.

Men! De härliga och pyssligt Fiffiga Systrarna har ju sin månatliga pysselutmaning och den kan man ju inte missa. Nu i december månad så vill de att vi ska pyssla i vinterfestens tecken. Ja, jag har inga högtflygande planer med fester vad det gäller december. Till jul ska vi fira en riktigt Fanny & Alexander-jul där alla är med, men inte här hemma. Till nyår blir det väldigt low-key med maken, Lill-Fisan och syster yster, kanske någon mer men inte så mycket mer än så.

Det innebär ju inte att jag inte gillar fester och kalas och fram för allt så gillar jag att ha något att ta med mig till värd/värdinna när jag går bort. Det här är så enkelt och genialiskt att vem som helst kan göra det och man kan förvara det i små fina presentförpackningar, färdiga att bara ta med.
Det jag talar om är hemgjutna tvålar. Man kan gjuta tvålar i vad som helst. Man kan använda pralinformar, muffinnsformar, ja vad som helst som man tycker passar! Jag föredrar att använda silikonformar, det blir så mycket lättare att ploppa ut tvålarna när de är klara.
Jag gick, som vanligt, helt bananas och tillverkade en shit-load med tvålar i alla möjliga format och dofter. Det man behöver är:

tvålmassa
kastrull man inte är rädd om
formar
doftolja
ev färg
fint silkespapper eller cellofanpåsar
lite fina band

Man smälter tvålmassan i ett vattenbad, jag har använt min "oömma" kastrull till att ha tvålmassan i. Försök att inte röra när det smälter då blir det lätt luftbubblor och inte så fina tvålar sen. När massan är smält så kan man fäga in den medans den svalnar något och sen tillsätta doftolja. Det är svårt att säga hur mycket man behöver utan man får prova sig fram helt enkelt. Sist skummar man av eventuella luftbubblor och häller upp den flytande tvålmassan i formarna. Sen måste tvålarna få stå och stelna i minst 2 timmar (lite beroende på storlek på formen, men det är en bra tumregel) innan man tar ut tvålarna. När tvålarna svalnat helt är det bara att slå in dem i fint papper eller stoppa dem i cellofanpåsar och knyta fina band runtom.
För de av oss som är lite amerikaniserade, fungerar även dessa små skapelser som perfekta små "party-favours", något man delar ut till sina gäster när de ska gå hem. En ganska så trevlig ide och tanke om ni frågar mig.

1 kommentar:

lopplisa sa...

Bra tips och de verkar inte vara så svårt att göra tvålar!! Mmmm.. de ser smaskens ut! Kul gåva :)