tisdag 20 november 2012

Årets första julmarknad... ever

Jag tycker det är sjukt, vanisnnigt, galet och helt crazy kul med jul. Jag blir lite lätt galen och har svårt att tygla mig i allt jag vill göra. Både i pysselväg och i matlagningsväg. Jag har alltid drömt om, och säger att jag ska, gå på diverse olika julmarknader när det börjar lacka. Men varje år är det samma saga. Av någon outgrundlig anledning så kommer jag aldrig iväg. Jag har inte enns lyckats pallra mig iväg till skansens julmarknad!

Men i år så blev det av. I helgen var jag på Taxinge slott och mös omkring. Jag och en väninna tog den vansinnigt skitiga bilen och körde iväg. Det var mysigt och juligt. Julstämningen var hög, trots barmark, och i matboden dignade stånden av alla möjliga läckerheter. Eftersom familjen Fis är en korvfamilj av grova kalliber så blev det en hel del korv... Både sådan som man tillagar och sådana som man skivar och bara proppar i sig.

Det blev smaksatt honung (smultron och fläder/champange) och en hel del smakande. Tyvärr var jag så inne i matupplevelsen så jag glömde helt bort att fota. Men sen var det dags för lite hantverk och där blev favoriterna fotograferade.


Den här fantastiska ljusstaken  som utgår från en kätting, t ex. Man kan bara ställa den helt rakt, eller vågigt, eller varför inte som en cirkel. Tyvärr köpte jag inte någon, men min väninna gjorde. Såhär i efterhand ångrar jag mig och tänker att så fort som jag har en möbel att ställa den på så ska den inhandlas via webshopen!

Det fanns helt fantastiska mjuka djur från Gotland, i fårskinn såklart. Den här hästen (?) var superfin men dock lite i det dyraste laget. Lill-Fisan kommer att få nöja sig med ett jättelånghårigt får i julklapp.

Lite mer på leksaksfronten så hittade vi en "älgstudsare"! Sjukt rolig att skjuta gummisnoddar med och helt genialisk uppfinning. Synd bara att Lill-Fisan är lite för liten för sådana här leksaker...


Det sista som vi förälskade oss i var "gottegris"-skålarna. De fanns med andra djur och även som muggar och Katarina, som konstnären och skaparen heter, gör även formbeställda saker. Kolla in hennes hemsida här!


Min underbara väninna köpte den största gottegrisskålen som gick att hitta. Själv hittade jag något som jag varit på jakt efter i flera år. Fina små skålar att ha mandel och russin i till glöggen!


Personligen blev jag också kär i de hängande nakentomtarna. Jag har ingen bild men det var snoppar och snippor överallt! Jag blev så kär att jag inte kunde låta bli att köpa en hon och en han. De kommer att få en alldeles speciell plats, centralt i vårat hem. Jag fick däremot hintat om att maken inte var sådär vrålförtjust i dem... men det skiter jag i :)!

Vad gäller det resterande av denna julmarknad så var jag inte särskilt imponerad. Det som fanns i själva slottsbyggnaderna var mest krims krams och saker som varken kändes gediget eller genomarbetat. Med några få undantag såklart. De fantastiska Madickenklänningarna till barn som en kvinna sydde och sålde för ett spottstyver. Underbara smycken och en och annan utsällare med lite småunika prydnader var några höjdpunkter uppe i slottet.

För att ge en kort recension: För lite matutställare (det är väl det julen handlar om, va, va???), jag menar, det gick ju inte enns att köpa en enda liten sillburk! Vad fals! Hantverksutställarna i stallet var mycket bra resten höll tyvärr en ganska så låg nivå med undantag av några ljusglimtar. Var det värt 70 spänn i inträde? Jag vet inte, jag känner att jag måste besöka någon "gratisjulmarknad" för att kunna utvärdera det. Men ska jag vara ärlig så hade jag förväntat mig mer, och lite högre kvalitet...

1 kommentar:

Matilda Rådefelt sa...

Hej. Vilken hemsida var det till Katarina?
Jag köpte Gottegrisen men vill ha Godisråttan med. =)