tisdag 16 augusti 2011

Trolltyg i medelklassidyllen

Ja, då har man fått en ITB (Ike Turner Backhand) tillbaka till verkligheten. Södertälje är fortfarande långt bort och lill-fisan blir bara större och större. Tänk, imorgon är det första gången som pappa ska lämna henne och gå ifrån förskolan i en hel timme!

Men att ta sig ur semester lunken gör också att man får lite perspektiv på hur det är att ha en snart 1,5 åring hemma. Det är extra speciellt att ha ett sådant barn hemma när man försöker plocka undan och städa.

Kommer ni ihåg "trolltyg i tomteskogen"? Den lilla tecknade filmen om tomtar och troll som är ansvarig för citat som "var e fjant? - Här mamma!" och "Morsan! jag mejja ner en hel tomtearmé!". I filmens inledning så talas det om tomtarna. De trevliga små varelser vars största lycka är att hjälpa oss människor i vår vardag. Det är ju fint, eller hur? Men i sådana här sagor måste det ju finnas en motpol. Nämligen trollen. Trollen är allmänt fula, ställer till med oreda och gör allt för att sätta käppar i hjulet för tomtarna.

Trollen i "Trolltyg i tomteskogen"
Ni förstår att jag tycker det finns en parallell mellan trollen, 1,5-åring och städning. När man ska städa här hemma så måste man ju börja med att plocka undan för att kunna dammsuga. Ni vet alla hur det går till. Man stoppar tillbaka alla saker, som man lyckats dra fram, på sin rätta plats. Det där funkar jättebra, men det är här det lilla trollet kommer in i bilden. För är man inte riktigt 1,5 år så tycker man att det där med att plocka undan är något underordnat att dra fram saker. Så när mamma ställer upp alla böckerna i bokhyllan så är det ju bara egentligen för att det lilla trollet ska få något att göra. Det lilla trollet tycker det är bra att riva ner alla böcker på golvet och sen sprida dem i hela hemmet, igen. Lika så med duplobitar, bondgårdsdjuren och klossarna till plocklåden.

Vad jag vill ha sagt är att om ni kommer hem till någon som har småbarn och tycker att de är dåliga föräldrar för att det inte är städat och undanplockat så kan jag tala om att ni har fel! De är säkert jättebra föräldrar men det GÅR inte att städa med ett litet troll hemma vars största mål är att ställa till oreda och förtret.

3 kommentarer:

Kinaina sa...

HAHAHAHAHAHAHAHA bästa inlägget på länge HAHAHAHAHA en ITB - jag har lyckats sprida EN sak iallafall ;). Och motpol troll hahahaha jag dör. Sötaste lill-Fisan :)

Fröken Pyssel sa...

Va!?!?! Städar inte ditt barn? Hur är det med uppfostran egentligen? Herregud.

Anonym sa...

Att städa när barnen är små är som att skotta medans det snöar.