onsdag 21 september 2011

Vad är det med fotboll?

Ja, vad är det med denna sport som gör att den verkar dra åt sig så otroligt mycket obegåvade och puckade människor i form av supporters? Nu vet jag att jag kan få en del skit för det här men allvarligt grabbar (sorry to say men det är mest grabbar som beter sig som lågbegåvade neanderthalare på sådana här evenemang), det ÄR faktiskt bara en lek. Det är ett spel, något man gör för skojs skull.

Till att börja med så tycker jag att det är lite pinsamt när ett gäng halv- eller helberusade fotbollsupporters älgar ut från arenan och vrålar "VI VAAAAANN!!!!. Vad då "vi"? Vad har supportrarna gjort? Stått på läktaren, blivit fulla, ylat "hejarramsor", tänt lite bengaliska eldar, kastat ner toapapper på planen och skrikit "dommarjävel" när något domslut inte föll den i smaken. HUR i hela världen har dessa aktiviteter med resultatet av matchen att göra? Om det är några som har anledning att jubla vid vinst är det spelarna som faktiskt spelade matchen. Visst kan man vara glad åt sitt lags vägnar men "vi vann", njä.

Sen händer det ju, i de flesta fotbollsmatcher, att ett av lagen förlorar. Här undrar jag, vad hände med det vi fick lära oss när vi var små? Att man inte alltid kan vara bäst och man kan inte alltid vinna (i sann progg- och sosseanda)? Vad i alla fall jag fick lära mig var att man inte fick vara arg på den man förlorade emot. Man skulle ta sitt nederlag storsint och försöka bättre nästa gång. Nä, så går det inte till när de stora pojkarna är på fotboll. Skulle laget förlora måste natruligtvis alla supportrar gå bärsärk över allt som kommer i deras väg. Främst då på det vinnande lagets supportrar (åter igen, vad har supportrarna med vinsten att göra?). Eftersom, i alla supportars ögon, supportrarna har ALLT att göra med hur resultatet i matchen blir är det fullt legitimt att spöa skiten ur det vinnande lagets supportrar. Det kan dessutom vara helt ok att åka till den stadsdel som vinnande laget representerar och smasha lite fönster och bilar där. För det vet vi ju alla, vinsten är verkligen butikägarnas fel!

Varför blir det så mycket roligare att gå på fotboll om vägen till arenan är kantad av poliser? Tycker klackerna att det är tufft när de blir inburade med gunnebostängsel, kravallstaket och kravallutrustade poliser. Får det dem att känna sig viktiga och lite tuffa? Om det är så att alla dessa tramserier grundar sig i att man tycker det är lite tufft att ha polisbevakning för att man är ett sådant "bad-as", då undrar jag. Hur gamla är ni egentligen? 14? Det kanske vore en idé att i så fall inte tillåta minderåriga gå på fotboll utan målsmans sällskap.

Inga kommentarer: